Pozdrav iz Australije

Pozdrav iz Australije

Pozdrav svima, ja sam Kristina, studiram u Australiji i volela bih da podelim svoje iskustvo za sve buduće studente koji se odluče za ovaj potez.

U Beogradu sam završila visoku medicinsku školu za sanitarno-ekološkog inženjera. Oduvek sam imala želju da studije nastavim negde u inostranstvu ali konačna odluka da to bude Australija doneta je nakon posete sajma australijskog obrazovanja u Beogradu 2019. godine odružanog od strane Future Option-a, agencije za studiranje u inostranstvu.

Olakšavajuća okolnost za tu odluku bila je to što imam tetku koja zivi u Zapadnoj Australiji ali moram priznati da pre sajama Australija nije bila moj primarni izbor , najviše zbog cene studija. Nakon upoznavanja predstavnika mnogobrojnih unvireziteta u Australiji , koji su prisustvovali sajmu, i nakon same prezentacije programa saznala sam da postoje mnogobrojne mogućnosti pristupačne internacionalnim studentima.

kristina-iskustvo-pozdrav-iz-australije-1

Nakon pomenutog sajma, kontaktirala sam Elenu Simić i vrlo brzo smo napravili plan mog studiranja u Australiji. Odluka je da prvo upišem Perth International College of English kako bih usavršila jezik i upoznala sredinu a zatim master studije na Edith Cowan University u Pertu. Krenula je procedura skupljanja potrebne dokumentacije i prevoda. Elena i devojke iz agencije se zaista bave temeljno poslom do poslednjeg detalja, svaki dokument su proverile i ispravile i po više puta, malo i sreće i tako je viza stigla u rekordnom roku od 72h!

Nažalost u tom periodu desila se pandemija korona virusa pa sam na dolazak u Australiju čekala 2 godine do februara 2022. godine. U decembru 2021. godine Australija je otvorila granice za međunarodne studente, ali je Zapadna Australija i dalje bila zatvorena. Dobra strana toga bila je to da dok je Zapadna Australija bila zatvorena, sletela sam u Sidnej, Novi Južni Vels, i imala sam prilike da upoznam grad i provedem neko vreme tamo i zaista sam bila oduševljena gradom. Posetila sam famoznu sidnejsku operu, kao i akvarijum i koala centar i uživala u divnim brodićima i vožnjama po okeanu.

kristina-iskustvo-pozdrav-iz-australije-2

Nakon mesec dana sam konačno stigla u Pert, krenula u školu engleskog i utisci su mi fenomenalni. Grad Pert je malo reći prelep, ima puno zelenila, šarenih ptica, nikako da se naviknem na prelepu prirodu ali tu su i razne manifestacije i bogat noćni život za mlade. Međunarodni studenti iz svih krajeva sveta, upoznavanje njihove kulture i druženje je neponovljivo iskustvo.

Profesori u školi su zaista odlični, izlaze u susret za svaku situaciju i uz njihovu pomoć za već 4 meseca sam prešla u grupu studenata sa naprednim znanjem engleskog jezika. Svi studenti su podeljeni u grupe i vašim napredovanjem premeštaće vas u naprednije nivoe.

Takođe, moram da napomenem vrlo bitnu stavku a to je posao u toku studiranja i zarada. Zaista ima pregršt poslova na svakom koraku, satnica je u proseku 30$ , što znači da ćete vrlo lako ćete povratiti novac uložen u školarinu i viziranje, a i zaraditi za dalje studije ukoliko vam je to cilj.

Sve diplome iz Srbije su mi priznate i nakon 5 meseci provedenih u Pertu i prvog posla već sam pronašla posao u struci kao kordinator za zaštitu i bezbednost na radu, tako da savetujem svima da se ne brinu za povrat novca, kao što sam ja bila zabrinuta pre nego što sam došla. Takođe, škola engleskog nudi noćne i dnevne časove tako da školu lako možete kombinovati sa poslovima.

Moj savet je da dok ne dođete do željenog posla i plate, prihvatite bilo koji posao u međuvremenu, jer će vam to pomoći za dalje napredovanje i nećete izgubiti vreme, a poslova zaista ima u svim sferama.

kristina-iskustvo-pozdrav-iz-australije-3

Sve u svemu, polako završavam školu engleskog jezika, počinjem da spremam dokumentaciju za master studije uz naravno, Eleninu pomoć, i već sad mogu reći da je odluka da ovde upišem studije definitvno najbolja odluka ikada! Radujem se novim uspesima i nadam se da sam uspela da bar deo pozitivne slike Australije prenesem na vas i da vas motivišem da se upustite u ovu pustolovinu!

Još jedna zahvalnica celom Future Option timu i njihovom trudu i puno sreće svim budućim studentima!