Sandrina australijska avantura

Sandrina australijska avantura

Moram reći da sam odugovlačila pisanje ovog teksta jer uvek osetim knedlu u grlu kada se prisetim svog puta u Australiju. Ali moram reći da je to nešto pozitivno jer mi ta avantura mnogo nedostaje.

Ne mogu reći kada sam tačno dobila želju za zemljom kengura, prelepih plaža i najdivnijih ljudi, ali na to su sigurno uticali moja majka koja obožava da sanjari o Australiji i Novom Zelandu, adrenalin kada pomislim na daleku destinaciju, i iskreno, serija “H2O just add water” je odradila svoj posao 😂

Od 2017. živim u Švajcarskoj, a korene nosim iz srpskog sela Virina u blizini Ćuprije. Svesna sam da sam imala više privilegija od svojih vršnjaka jer sam mogla da se školujem u idealnoj državi i istovremeno radim te sam i zaradila dovoljno novca isfinansirati svoje putovanje i studiranje u Australiji.

Sandrina-australijska-avantura_3

Želela sam nešto novo i da otputujem negde daleko i (možda) da pobegnem od stvarnosti na kratko, tako da sam u drugoj godini srednje škole krenula da razmišljam o tom čarobnom putovanju.

Počela sam da pričam sa kolegama sa posla o, tada samo, jednoj maloj ideji. Oni su me podržali u tome i meni je čežnja sve više rasla. Nestrpljivo sam čekala kraj srednje škole i u julu 2023 sam zvanično krenula sa planiranjem.

Prvi korak je naravno bila viza!

U početku sam imala nedoumice kako će sve funkcionisati jer je apliciranje za australijsku vizu prilično detaljno i traži veliku koncentraciju. Onda sam pronašla Elenu i njen tim Future Option!

Još od početka procesa sam bila informisana o svemu i devojke su bile požtrvovane. Odgovore možete očekivati vrlo brzo pa čak i tokom vikenda kasno u noć :)

Moja ideja je bila da upišem kurs jezika za CAE i da boravim kod neke porodice šest nedelja. Sidnej je došao, mogu reći, spontano jer nisam imala neki poseban grad na umu sem Brizbejna. Ali zbog ponude škole sam pristala na Sidnej.

Ta odluka se kasnije ipak pokazala kao odlična!

Sandrina-australijska-avantura_1

Moja sreća nikada nije bila veća nego kada sam dobila mejl od Elene. Turistička viza je odobrena!

To je značilo pakovanje kofera, početak nervoze, pozdravljanje sa porodicom i prijateljima i onda, jedno dugo putovanje do moga cilja, Sidneja.

Osećaj otputovati negde sama je nešto neverovatno i stvara nova iskustva. Sve situacije doživljavate sami i možete sopstveno odlučivati i formirati svoje mišljenje.

U subotu, 7. oktobra 2023 sletela sam u Sidnej i po prvi put upoznala svoju porodicu na drugom kraju sveta. Imala sam veliku čast da upoznam Aleks, Stivena, Sofiju, Nika i malenu Piksi. Kod njih sam se osećala kao kod kuće i uvek sam bila nasmejana jer su oni jedna veoma energična porodica.

Sandrina-australijska-avantura_2

Koji god problem da sam imala, oni bi uvek popričali sa mnom i saslušali moje, možda ponekad, nepotrebne brige. Vikendi su bili rezervisani za Aleks, Piksi, plažu i mene.

Uživala sam u njihovom društvu i načinu života. Vrlo rado su me upoznavali sa svojim komšijama i prijateljima i ta poznanstva su ona koja zauvek ostanu u srcu. Piti crni čaj sa Stivenom i uživati u Aleksinoj kuhinji je bila dnevna rutina koja mi još uvek nedostaje. Obožavala sam da delim trenutke smeha i izlazim sa Sofijom i Nikom.

Škola “International House Bondi” je u blizini veoma poznate plaže Bondi i nudi časove raznih nivoa engleskog jezika. Moji časovi CAE-a su bili od 8 do 12 časova, četiri puta nedeljno, s tim da je sreda bila slobodna. Naizmenično su nam Barbara i Nik predavali engleski jezik i pripremali nas za CAE test.

Sandrina-australijska-avantura_4

Pored časova smo imali i ekskurzije gde smo mogli da vidimo plaže u Sidneju i uživamo na suncu dok smo razgovarali samo na engleskom. Škola nas je prvog dana, takozvani “orientation day”, upoznala sa njihovom kulturom i njihovom poznatom hranom. A najvažnije je bilo upoznati druge učenike koji su dolazili iz raznih država i imali drugačije ciljeve.

Posle škole sam najčešće lutala po velikom gradu i upijala svaki detalj koji mi on nudi. Veliki broj muzeja, parkova i plaža vam ne daju mira, tako da je uvek bilo nečega novog da se vidi. U nijednom trenutku se nisam osećala ugroženom i ljudi su veoma opušteni. A pritom su otvoreni i radoznali, tako da možete često čuti pitanje: Where does the accent come from?

Sandrina-australijska-avantura_5

Javni prevoz je veoma dobro organizovan, možda malo skuplji za moj džep jer imate samo pripejd karticu koju koristite. Ali, bilo je ili to, ili voziti kola na levoj strani :)

Na kraju mogu sigurno reći da ovo nije bio poslednji put u zemlju down under i da će ih biti još više. Sledeći put ću doneti još više školjki kući i posetiti druge gradove, koje za sad još ne želim da vam otkrijem ;)

A tebi, koja/koji čita ovo, želim puno sreće za ispunjenje sna, nebitno da li je to putovanje u Australiju ili neki bitan korak u tvom životu!

Sve vas pozdravlja i ljubi,
Sandra <3