Stručni programi u Australiji

Stručni programi u Australiji

Stručni programi, u Australiji poznatiji kao Vocational Studies ili skraćeno VET programi, su kreirani tako da razvijaju praktične i profesionalne veštine koje studentima olakšavaju pronalazak posla i napredak u karijeri. Poslodavci cene stručne programe zato što su fokusirani na razvoj neophodnih veština koje su tražene na savremenom tržištu.

VET programe možete da pohađate na državnim TAFE koledžima i na privatnim koledžima. Postoje i neki univerziteti koji nude ovakve programe.

Stručni programi mogu biti povoljniji i jednostavniji način ukoliko kasnije želite da steknete diplomu visokog obrazovanja.

Po stepenu obrazovanja stručni programi dolaze nakon srednje škole, a pre osnovnih studija, tako da bi najviše odgovarali višim školama koje postoje u našem regionu.

Nivoi stručnih programa

Postoje tri nivoa studiranja na stručnim programima:

  • Sertifikat I-IV
  • Diploma
  • Advanced diploma

Trajanje ovih programa je od šest meseci do dve godine.

Početak studija

Na državnim koledžima generalno postoje dva upisna roka i nastava počinje u februaru i julu svake godine. Na privatnim koledžima mogu postojati četiri ili više upisnih rokova i nastava može početi u februaru, aprilu, julu i oktobru.

Školarine

Školarine stručnih programa se kreću od 6,000AUD do 17,000AUD na godišnjem nivou. Obično su privatni koledži jeftiniji za razliku od državnih TAFE koledža. Sve školarine mogu da se plate na rate, obično semestralno, dok privatni koledži daju fleksibilniji plan plaćanja, pa plaćanje može biti kvartalno ili čak mesečno.

Uslovi za upis

Da biste upisali stručni program dovoljno je da imate završenu srednju školu i položen neki od međunarodnih testova engleskog jezika (IELTS, TOEFL, CAE). Na IELTS testu generalno se traži prosečna ocena 5.5 i nijedan deo da ne bude ispod 5, ali ovo u velikoj meri zavisi i od oblasti studiranja.

VET programi kao put do visokog obrazovanja

VET programi mogu pružiti studentima put ka sektoru visokog obrazovanja. Pored toga što pomažu studentima u ispunjavanju uslova za upis, programi stručnog obrazovanja takođe mogu osigurati kredit za osnovne studije. Na primer, studenti koji završe diplomu mogu dobiti do dva ili tri semestra kredita ka osnovnim studijama iz srodne oblasti. Tačan iznos odobrenog kredita zavisi od institucije, stepena i kvalifikacije stručnog obrazovanja.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.