Temporary Graduate viza za Australiju

Temporary Graduate viza za Australiju

Studenti koji završe određeni studijski program u Australiji stiču pravo da apliciraju za Temporary Graduate vizu (podklasa 485) koja im daje pravo da određeni period ostanu rade full time u Australiji. Ova viza ima dva strima: Graduate Work strim i Post-Study Work strim.

Graduate Work strim

Graduate Work strim je namenjen studentima koji su nedavno završili studijske programe koji im daju kvalifikacije povezane sa nekom od profesija sa dugoročne liste deficitarnih zanimanja u Australiji (Medium and Long-term Strategic Skills List (MLTSSL)). Potrebno je da prođete skill assessment, odnosno da se obratite asocijaciji zaduženoj za vaše zanimanje u Australiji, kako bi ona procenila vaše stečene kvalifikacije. Na listi deficitarnih zanimanja se pored svakog zanimanja nalazi skraćenica asocijacije zadužene za to zanimanje, kao i link koji vodi ka sajtu asocijacije. Generalno svaki pozitivan skill assessment ima ograničen rok trajanja, a ukoliko datum nije eksplicitno naveden od strane asocijacije, skill assessment se smatra važećim 3 godine. Možete se nominovati za samo 1 zanimanje.

Post-Study Work

Post-Study Work strim je namenjen studentima koji su završili visoko obrazovanje (osnovne, master i PhD studije) i koji su studirali minimum 2 godine u Australiji.

Uslovi za Temporary Graduate vizu

Postoje određeni uslovi koje je potrebno ispuniti za Temporary Graduate vizu:

 • Da imate manje od 50 godina
 • Da ste u prethodnih 6 meseci završili studije na engleskom jeziku koje su registrovane na CRICOS-u i koje su trajale minimum 92 nedelje
 • Da imate odgovarajuću vizu
 • Da ispunjavate uslov poznavanja engleskog jezika na određenom nivou - da imate položen IELTS test u poslednje 3 godine sa prosečnom ocenom 6 i da nijedan deo nije ispod 5
 • Potrebno je da imate organizovano adekvatno zdravstveno osiguranje na period na koji se izdaje viza
 • Da ispunjavate uslove koji se tiču karaktera.
 • Da imate završene studije koje su povezane sa nekim zanimanjem koje se nalazi na dugoročnoj listi deficitarnih zanimanja i da imate pozitivan skill assessment od asocijacije odgovorne za ovo zanimanje - ukoliko aplicirate za Graduate Work strim
 • Da ste završili neki studijski program visokog obrazovanja u Australiji (osnovne, master, PhD studije) - ukoliko aplicirate za Post Study Work vizu.

Dužina trajanja Temporary Graduate vize

Temporary Graduate viza za Graduate Work strim se izdaje na period do 18 meseci.
Kod Post Study Work strima viza se izdaje na period od 2 do 4 godine, u zavisnosti od nivoa studija i toga gde ste u Australiji završili studije.

 • Za završene Bachelor i Master by Coursework studije, ova viza se dobija na period od 2 godine. 
 • Za Master by Research viza se izdaje na 3 godine. 
 • Za završene PhD studije viza se dobija na 4 godine.

Ukoliko studije zavrišite u nekom od regionalnih gradova Australije, Temporary Graduate vizu možete dobiti na još dodatnih godinu dana.

Šta omogućava Temporary Graduate viza

Temporary Graduate viza studentima omogućava da steknu dragoceno internacionalno radno iskustvo u struci, što može biti od velikog značaja za dalji razvoj njihovih karijera. Bez obzira za koji strim aplicirate Temporary Graduate viza vam omogućava da dodate članove porodice (partner i deca). Ova viza može kasnije da se produži u neku drugu vizu, čime se studentima otvaraju nove mogućnosti da ostanu da rade i žive u Australiji.

Apliciranje za Temporary Graduate vizu

Za ovu vizu se aplicira onlajn preko zvanicnog sajta imigracione službe Australije.

Taksa za obradu aplikacije

Taksa za procesiranje aplikacije za Temporary Graduate vizu iznosi 1,650AUD. Ukoliko dodajete članove porodice ukupan trošak za procesiranje aplikacije je veći, jer se plaća taksa za procesiranje aplikacije za svakog člana porodice.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.