Izmene kod Temporary Graduate vize od 1. jula 2024

Izmene kod Temporary Graduate vize od 1. jula 2024

U sklopu ranije najavljenih promena migracione politike, Vlada Australije je donela izmene u vezi sa Temporary Graduate vizom, koje na snagu stupaju od 1. jula 2024. godine.

Najpre, doći će do promene u terminologiji, pa će tako dosadašnji Graduate Work stream biti preimenovan u Post-Vocational Education Work stream. U skladu sa tim, Post-Study Work strim od 1. jula će biti imenovan kao Post-Higher Education Work strim.

U zavisnosti od nivoa obrazovanja stečenog u Australiji, svršeni studenti će biti u mogućnosti da apliciraju za jedan od dva navedena strima.

Studenti stručnih, odnosno VET programa (Certificate I-IV, Diploma i Advanced Diploma), ili Graduate Certificate programa biće u mogućnosti da apliciraju za Post-Vocational Education Work stream, dok će studenti osnovnih, master ili doktorskih studija moći da apliciraju za Post-Higher Education Work strim.

Studenti sa diplomom stečenom pre 1. jula 2024. godine

Svi studenti koji svoj proces obrazovanja završe do 1. jula 2024. godine i podnesu zahtev za Temporary Graduate vizu do naznačenog datuma i dalje će biti podobni za nju. Svi ostali aplikanti će biti procesirani po novim uslovima.

Prilikom podnošenja aplikacije za Temporary Graduate vizu pre stupanja na snagu najavljenih promena, studenti moraju dostaviti dokaz o završenom obrazovanju od strane australijske obrazovne institucije sa naznačenim odgovarajućim datumom diplomiranja. Datum sticanja diplome za potrebe ove vize mora biti pre 1. jula 2024. godine.

Da bi bili podobni za Temporary Graduate vizu, studenti moraju imati završene studije visokog stepena (osnovne, master ili doktorske studije), moraju biti mlađi od 50 godina starosti i moraju aplikaciju podneti iz Australije pre 1. jula 2024. godine.

Post-Vocational Education Work stream (bivši Graduate Work stream)

Novi uslovi za Post-Vocational Education Work stream, odnosno bivši Graduate Work stream, podrazumevaju da aplikanti moraju imati 35 godina ili manje, u trenutku podnošenja aplikacije.

Aplikanti će i dalje imati pravo da ostanu u Australiji do 18 meseci.

Post-Higher Education Work stream (bivši Post-Study Work stream)

Što se Post-Higher Education Work stream-a tiče, aplikanti moraju imati 35 ili manje godina u trenutku podnošenja aplikacije.

Studenti koji su se odlučili za master istraživačke ili doktorske studije i dalje će imati pravo da podnesu aplikaciju do 50. godine starosti.

Vreme važenja ove vize zavisiće od nivoa studija:

  • Osnovne studije – do 2 godine,
  • Master studije – do 2 godine,
  • Doktorske i master istraživačke studije – do 3 godine.

Second Post-Higher Education Work stream (bivši Second Post-Study Work stream)

Second Post-Study Work stream biće preimenovan u Second Post-Higher Education Work stream. U vezi sa ovim strimom neće biti drugih izmena.

Da podsetimo da su studenti koji završe akademske studije u regionalnoj Australiji (svi gradovi sem Sidneja, Melburna i Brizbejna) podobni za produžetak ove vize za dodatnih godinu dana.

Takođe, ukoliko su studije povezane sa deficitarnim zanimanjem, ova se viza može dobiti na još dve dodatne godine, što predstavlja izuzetnu mogućnost za sticanje dragocenog radnog iskustva u Australiji.