Moje iskustvo – Studiranje i život u Australiji

Moje iskustvo – Studiranje i život u Australiji

Ja sam Filip Arsov iz Skoplja, Makedonija i imam 22 godine. U Makedoniji sam studirao Fakultet sporta i rekreacije u Skoplju na kom sam završio prve dve godine osnovnih akademskih studija. Moja želja da studiram u Australiji se rodila kada me je u Makedoniji posetio stric iz Australije koji mi je dao ideju i motivaciju da se odlučim na ovaj veliki korak i da apliciram za studentsku vizu za Australiju.

Na početku sam imao tremu i bio sam u dilemi da li je ovo dobar potez za mene, s obzirom na to da sam u to vreme imao samo 19 godina, međutim na kraju se ispostavilo da je to jedna od najboljih odluka koje sam doneo. Tokom 2019. godine sam rešio da promenim svoj život na bolje i da apliciram za studentsku vizu.

Proces za upis i dobijanje studentske vize

Kroz ceo proces dobijanja studentske vize sam pre svega imao veliku podršku mojih roditelja. Takođe saznao sam i za agenta Elenu Simić i njenu agenciju Future Option sa sedištem u Beogradu, za koje sam pročitao veoma dobre preporuke njenih klijenata. Naša svakodnevna komunikacija se vodila preko mejl-a i Viber-a. Ja i moji roditelji smo imali potpuno poverenje u njen rad i podršku koju smo dobijali u tom periodu.

Proces upisa i dobijanja vize je trajao nekoliko meseci. Za upis, kao i za aplikaciju za studentsku vizu se priprema veliki broj dokumenata što je meni bio izazov, međutim tokom celog procesa su mi mnogo pomogli saveti agenta Elene Simić što mi je znatno olakšalo ceo proces.

Dve nedalje nakon apliciranja za vizu sam dobio pozitivan odgovor i imao sam 3 dana da se spremim i otputujem u Australiju kako bi započeo studije koje su se bližile.

student-experience-Studiranje-i-zivot-vo-Avstralija_2

Dolazak u Australiju i prvi utisci

Let do Australije je predstavljao veliko iskustvo za mene, pošto je to bilo moje prvo putovanje avionom. Za vreme leta sam bio uzbuđen zbog novog početka, ali u isto vreme i uplašen zbog novog iskustva u jednoj dalekoj zemlji kao što je Australija.

Nakon nekoliko dana provednih u Melburnu sam mogao da zaključim da je ovo potpuno drugačija država od država Evrope. Moji prvi utisci o gradu su bili pozitivni. Melburn i Australija su mi izgledali kao iz nekog filma. Grad ima lepe plaže, čiste ulice, prijateljski nastrojene ljude koji vole da vam pomognu i nudi mnoštvo lepih mesta i znamenitosti koje mogu da se vide i posete.

Studiranje u Australiji

U konsultaciji sa Elenom odlučio sam da upišem Box Hill Institute of TAFE, državni koledž koji ima odličnu reputaciju u Melburnu, a program koji sam upisao je bio povezan sa sportom i predstavljao je nadogradnju mog tadašnjeg obrazovanja. Kampus koledža je bio odlučno opremljen i moderan, a profesori su zaista bili izvanredni.

Iako sam bio zadovoljan koledžom svakodnevno sam morao da putujem 2 sata i to mi je predstavljalo problem na prvoj godini studija. Po završetku mog jednogodišnjeg programa na ovom koledžu odlučio sam da upišem The Gordon Institute of TAFE u Geelong-u, gradu u kome boravim, a koji je od Melburna udaljen oko 70km.

Na novom koledžu sam za početak upisao program za laboratorijske tehnologije po preporuci mojih roditelja, međutim, kako nisam imao veliko interesovanje za ovu oblast, odlučio sam da promenim oblast studija i da upišem studije za komercijalno kuvanje, što je oduvek bio moj san i strast. Tako sam i započeo svoju karijeru kuvara.

student-experience-Studiranje-i-zivot-vo-Avstralija_3

Studiranje u Australiji se vaoma razlikuje od studija u Makedoniji. Ovde su studije, naročito na koledžima, usmerene na sticanje praktičnih veština. Profesori su prijateljski nastrojeni i voljni da vam pomognu. Za razliku od studiranja u Makedoniji, tokom studija u Australiji veliki broj programa nude praksu i volontiranje. Ja sam imao mogućnost na mom prvom koledžu da radim kao volonter u jednom od boljih fudbalskih klubova. To je bilo nezamenjivo iskustvo za mene. Trenutne studije su isto tako koncipirane, na način da uključuju i praksu. Rad i studije za komercijalnog kuvara se razlikuju od drugih oblasti i časovi nekada traju i duže tokom dana, ali to za mene ne predstavlja problem zato što prvi put radim i učim ono što oduvek volim.

Život u Australiji

Život u Australiji se isto kao i studiranje u velikoj meri razlikuje od Makedonije. Ja živim u Geelong-u, primorskom gradu koji se nalazi u blizini Melburna. Grad je prelep za život i rad i nudi mnogo mogućnosti za studente kao što sam ja. Geelong je poznat po lepim plažama, restoranima, hotelima i noćnom životu. Ja živim sa mojim rođacima, koji mi pružaju veliku podršku i motivaciju da studiram i radim ovde.

student-experience-Studiranje-i-zivot-vo-Avstralija_1

Rad u Australiji

Australija nudi mnogo mogućnosti za studente koji žele da se obrazuju i da unaprede svoje veštine. Na početku sam počeo da radim u kafiću. Na ovoj poziciji sam radio nešto duže od godinu dana i promenio sam dva kafića. Istovremeno sam mogao da studiram i radim. Na trenutnim studijama za komercijalno kuvanje sam dobio veliku podršku profesora koji rade kao kuvari. Moj koledž je promovisao moj rad nakon čega sam dobio ponudu da radim u jednom od boljih restorana u Geelong-u, koju sam odmah i prihvatio. Trenutno sam srećan i zadovoljan poslom i primanjima koje imam. Isto tako zadovoljan sam i životom u Australiji. Jedna od mojih najvećih želja je da radim u „fine dining“ restoranu.

Studenska viza predstavlja dobru mogućnost da se započne nešto novo i mogućnost za unapređivanje sopstvenih veština. Za sve one koji imaju želju da studiraju u Australiji bih preporučio da se obrate agentu Eleni Simić i njenoj agenciji, koja će se sa njenim timom potruditi da ostvari vaše planove. Elena Simić je vodila moje dve aplikacije za studentsku vizu i pomogla da ostvarim svoj san.