Od Makedonije do Australije - Naše iskustvo odlaska u Australiju

Od Makedonije do Australije - Naše iskustvo odlaska u Australiju

Ja sam Cvetanka iz Velesa, Makedonija i imam 33 godine. Po profesiji sam diplomirani profesor makedonskog jezika i književnosti, ali moje radno iskustvo nije povezano sa mojim obrazovanjem. Nakon dugogodišnjeg rada na brodu, donela sam odluku da krenem da se bavim netvrok marketingom. Imala sam mogućnost da se unapredim svoje znanje, da radim fleksibilno i solidno da zarađujem.

U martu 2019. godine ozbiljno sam krenula da razmišljam da li da ostanem u Makedoniji ili da započnem novi život u drugoj zemlji. Veoma su mi smetali ekonomska situacija kako i nivo kolektivne svesti. Neregulisani državni sistem kako i ekonomska situacija u mojoj zemlji su jednostavno previše uticali na svakodnevni život i destruktivno su smanjivali kvalitet mog života. Generacijama se ponavljao isti scenario i situacija je gora iz godine u godinu.

Od Makedonije do Australije - Naše iskustvo odlaska u Australiju

Suprug i ja često smo se pitali koja bi bila destinacija gde bismo išli? Da li je moguće otići u Australiju s obzirom na to da je svaki komentar o odlasku u Australiju bio da nije nimalo jednostavno.

Proces dobijanja studentske vize

Kada smo doneli konačnu odluku da idemo u Australiju, na preporuku naših najboljih prijatelja i kumova, stupili smo u kontakt sa Elenom Simić i njenom agencijom za studiranje u inostranstvu Future Option i sledećeg dana su nam zakazali konsultativni razgovor. Od prvog trenutka smo znali da možemo imati potpuno poverenje i da smo u rukama profesionalaca.

Proces upisa i apliciranja za studentsku vizu je dug i obiman, ali uz podršku koja nam je pružena, sve je bilo organizovano i lako. Čitav tim zajedno sa Elenom bio je dobro pripremljen i bio nam je na raspolaganju da nam pomogne u svemu.

Odlučila sam da upišem Master of Business Administration na Southern Cross University u Gold Coast-u. Ceo proces je trajao oko 5 meseci, a krajem avgusta dobili smo najbolje vesti svog života - odobrena nam je studentska viza !!!

Od Makedonije do Australije - Naše iskustvo odlaska u Australiju

Dolazak u Australiju i prvi utisci

Trećeg novembra sleteli smo u Australiju i još od prvog trenutka zaljubili se u zemlju i grad. Predivne duge plaže, okean, čiste ulice, nasmejana i ljubazna lica su bili naši prvi utisci. Sve je delovalo savršeno.

Studiranje i život u Australiji

Studiranje u Australiji je nešto što se ne može uporediti sa obrazovnim sistemom u Makedoniji. Univerzitet je nov i divan i svaki delić univerziteta je stvoren da služi studentima. Ima veličanstvene biblioteke, moderne učionice, odličnu organizaciju i podršku međunarodnim studentima. Master studije su odličnog kvaliteta i lako ih je pratiti.

Sam grad nudi brojne mogućnosti za rad i divan život. Grad ima prelepe čiste parkove, organizovan saobraćaj, predivan okean i čist vazduh, jednostavno Gold Coast je savršen. Moj suprug Aleksandar i ja uživamo u prednostima ovog života od prvog trenutka.

Od Makedonije do Australije - Naše iskustvo odlaska u Australiju

Mogućnosti rada

U aprilu prošle godine započela sam da radim u spa centru u blizini kompleksa u kojem živimo. Mi smo kao nacija vredni i inteligentni, tako da sam napornim radom i zalaganjem posle 5 meseci uspela da dobijem ponudu da radim kao generalni menadžer. Takođe sam paralelno sa master studijama upisala školu za remedial masažu u Brizbejnu. Zarada je više nego dovoljna da se pokriju svi troškovi i da se dodatno uštedi za naša putovanja.

Dolazak u Australiju preko studentske vize je savršena prilika za svakoga ko želi novi početak u ovoj zemlji. Ovde svakako vredi investirati u obrazovanje koje će vam dalje najviše pomoći u mogućnosti ostanka u Australiji.

Od Makedonije do Australije - Naše iskustvo odlaska u Australiju