Studiranje arhitekture u Australiji

Studiranje arhitekture u Australiji

Arhitektura vam daje mogućnost da oblikujete, pa čak i menjate okruženje u kome živite. Ovo je oblast koja spaja umetnost, brigu o okruženju, kulturu, nauku, tehnologiju i menadžment. Ne samo da arhitekte transformišu okruženje u kome živimo, kroz inovativan dizajn, stil i metode konstrukcije, već i značajno doprinose kvalitetu života.

Kvalifikacije iz oblasti arhitekture dobijene na australijskim univerzitetima su uvek bile priznate svuda u svetu, ali APEC (Asia-Pacific economic Cooperation) je učinila mogućnosti za rad širom sveta još dostupnijim, pa tako australijske arhitekte mogu da rade, između ostalog u Americi, Kanadi, Kini, Novom Zelandu, Singapuru... Cilj APEC-a je da obezbedi mobilnost arhitekata unutar zemalja članica APEC-a (kojih trenutno ima 21), a za arhitekte priznate od ove organizacije se smatra da imaju potreban nivo znanja i veština, kojima će doprineti unapređenju projekata na kojima rade.

Osnovne studije

Ono za šta se studenti koji žele da postanu arhitekte najčešće opredeljuju, jeste program osnovnih studija u trajanju od 3 godine iz oblasti umetnosti, dizajna, arhitekture, primenjenih nauka, a zatim master studije u oblasti arhitekture u trajanju od dve ili tri godine ili opcija petogodišnjih osnovnih studija arhitekture. Za koji god program da se odlučite, izučavaćete različite predmete, od inženjeringa, gradnje, projektnog menadžmenta, pa sve do grafičkog dizajna.

Ako želite još šire znanje, možete razmotriti opciju dvojne diplome i kombinovati arhitekturu sa konstruisanjem, inženjeringom, pa čak i pravom.

U toku traženja univerziteta koji želite da upišete treba da proverite da li se nalazi na listi akreditovanih ustanova od strane AACA-a (Architects Accreditation Council of Australia) i koliko različitih predmeta i mogućnosti za razvoj nudi. Pored predavanja i vežbi, možete očekivati da ćete veliki deo vremena provoditi na projektima, gde ćete teorijski stečeno znanje primenjivati u praksi.

Uslovi za upis su završena srednja škola i položen IELTS test (obično sa ocenom 6). Školarine se kreću od 25.000AUD godišnje.

Master studije

Master studije u ovoj oblasti su često sastavni deo puta studenta do registrovanog arhitekte. Postoji i Master by Research, gde sami istražujete i doprinosite oblasti arhitekture. Neki od master programa su Architectural Conservation, Urban and Environmental Planning, Architecture - Project management, Landscape and Visual arts...

Uslovi su završene osnovne studije i položen IELTS test sa ocenom 6.5 (tražena ocena može biti veća u zavisnosti od univerziteta). Traje od 2 do 3 godine, a školarine se kreću od 28.000AUD godišnje.

Doktorske studije

Neki od ciljeva doktorata u arhitekturi su istraživanje novih načina dizajna, doprinos osnovnim znanjima u ovoj disciplini i napredovanje u načinu korišćenja dosadašnjih materijala. Takođe, tokom programa se razvijaju napredne tehničke i analitičke sposobnosti. Neke od tema su Built Environment, Architecture and Building, Architecture and Design...

Proces upisa doktorskih studija u Australiji započinje pronalaskom mentora, to jest doktora nauka u Australiji u oblasti arhitekture koji će vas voditi kroz ceo proces. Potrebno je da kontaktirate potencijalnog mentora, a takođe je bitno da on/a ima iskustva u oblasti koju vi želite da izučavate u svom doktoratu. Kada pošaljete planove i ideje svojih istraživanja, i na osnovu toga dobijete interesovanje i izabrani doktor nauka pristane da vam bude mentor, možete započeti proces apliciranja na univerzitetu.

Uslovi su završene master studije i položen IELTS test sa ocenom 7 (tražena ocena može biti veća u zavisnosti od univerziteta). Traje od 3 do 4 godine, a školarine se kreću od 31.000AUD godišnje.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Registrovanje arhitekti u Australiji

Postoji više koraka koje je potrebno proći da biste radili kao registrovani arhitekta u Australiji:

 1. Obrazovanje

  • Australijska akreditovana ustanova - Ukoliko studirate arhitekturu u Australiji, potrebno je da ta ustanova bude akreditovana od strane AACA
  • Procena kvalifikacija stečenih na inostranim univerzitetima - Ukoliko ste završili arhitekturu van Australije, potrebno je da uradite određene testove, kako bi proverili kako se vaše kvalifikacije i znanje poklapaju sa potrebnim znanjima zahtevanim za ovo zanimanje u Australiji
  • Nacionalni program procene - Ovo je procena zasnovana na kvalifikacijama i namenjena je onima koji imaju iskustvo i kompetencije u oblasti, ali nisu stekli kvalifikacije na akreditovanim studijama. U ovom slučaju je potrebno da se prijavite za rad na projektu, koji će dokazati vaše kompetencije kao i da položite različite testove
 2. Praktično iskustvo

  Nakon što ispunite sve uslove vezane za obrazovanje, potrebno je da steknete praktično iskustvo, gde je zahtevano minimum 3.300 sati rada (oko 2 godine), a minimalno 12 meseci radnog iskustva u Australiji.

 3. Dnevnik (Logbook)

  Potrebno je da svoje radno iskustvo upišete u ACAA APE Logbook. Postoje različite kategorije u kojima je potrebno imati iskustvo i na osnovu kojih se procenjuje koliko će vam iskustva biti priznato.

 4. Izjava o praktičnom iskustvu (Statement of practicl Experience)

  Ciljevi izjave su da obezbedi dokaz o ispunjenim zahtevima vezanim za praktično iskustvo i informacije o samom iskustvu. Izjava treba da bude precizna i treba da navedete projekat ili projekte koji najbolje dokazuju ispunjavanje zahtevanih kriterijuma. Izjava treba da započne sa kratkim CV-jem (ne duže od 1 strane). Ako je celokupno praktično iskustvo stečeno pod nadzorom arhitekte, izjava treba da ima maksimalno 2.000 reči, a ako je deo stečen bez nadzora arhitekte može imati maksimalno 3.000 reči.

 5. Aplikacije

  Aplikacije, koje sadrže dnevnik i izjavu o praktičnom iskustvu, podnose se direktno državnoj ili teritorijalnoj asocijaciji za registraciju arhitekti.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.