Studiranje ekonomije i trgovine u Australiji

Studiranje ekonomije i trgovine u Australiji

Australijska ekonomija je jedna od najvećih ekonomija mešovitog tržišta u svetu sa BDP od 1,69 triliona dolara. Po zadnjim statističkim podacima Australija je 14. ekonomija sveta, a njeni ekonomisti su postigli značajne uspehe i dali doprinose teoriji trgovine, s obzirom na to da je od nastanka ove zemlje trgovina za njih bila veoma značajna.

Ovo je oblast koja ima veliki broj specijalizacija i pokriva mnogo različitih interesovanja, pa gotovo da ne postoji industrija koja za svoje potrebe ne zapošljava neku vrstu ekonomiste. Sa širokim izborom opcija studiranja u Australiji, svi koji su zainteresovani za ovu oblast mogu pronaći program koji odgovara njihovim potrebama.

Stručni programi (VET studije)

Kako je ova popularna oblast studiranja, nude se različiti stručni programi iz oblasti International Business, Business. Sales, Retail, Marketing-a itd. U Australiji studijski programi su usmereni, pa uglavnom retko kada može da se pronđe tako generalan studijski program nazvan ekonomija. Stručni programi se nude na tri različita nivoa Certificate I-IV, Diploma i Advanced Diploma.

Uslov za upis na stručne studije je završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 5.5. Stručne studije mogu da traju od 6 meseci, pa do 2 godine.

Osnovne studije

Australijski univerziteti obezbeđuju teorijska, ali i praktična znanja na velikom broju programa koje možete upisati iz oblasti ekonomije i trgovine. Nakon završenih studija imaćete dobro razumevanje toga kako funkcioniše tržište, međunarodna trgovina, steći ćete znanje o globalizaciji, okruženju i internacionalnim problemima sa kojima se suočavaju ekonomije danas. Na osnovu svojih interesovanja odaberite odgovarajući studijski program, a ukoliko želite da se razvijate i u drugim oblastima, moguće je izabrati kombinovanu diplomu, pa tako pored ekonomije možete izučavati i pravo, IT, umetnost...

Programi koje možete upisati su Economics and Information and Communication Technology, Economics and law, Commerce, Finance, Management, Marketing, Business Management/Economics.

Osnovne studije se nude na koledžima i univerzitetima u Australiji. Koledži su jeftiniji, ali najveću ponudu i specijalizacija ćete svakako pronaći na univerzitetima.

Uslovi za osnovne studije su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6. Osnovne studije iz oblasti ekonomije i trgovine traju od 3 do 4 godine , a ukoliko se opredelite za dvojnu diplomu, mogu trajati i do 5 i po godina. Školarine se kreću od 16,000AUD godišnje na koledžima i od 20.000AUD na univerzitetima.

Master studije

Za one koji su već diplomirali u ovoj oblasti, master studije nude mnogo mogućnosti za dalji razvoj i istraživanje. Razvoj veština i znanja na ovom nivou može pomoći ekonomistima da ih primene na konkretne društvene probleme sa kojima se susrećemo. Kursevi koje možete pronaći na australijskim univerzitetima su Business economics, Economics History, Urban economics, Economics, International Cooperation, Finance and Development...

Uslovi su završene osnovne studije i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6,5. Master studije traju od 1 do 2 godine, a školarine se kreću od 23.000AUD godišnje. Ove studije se nude na nekim privatnim koledžima i na univerzitetima.

Doktorske studije

Doktorske studije možete započeti tako što pronađete mentora, koji je doktor nauka u Australiji i ima dostignuća u oblasti kojom se bavi i koju vi želite da izučavate. Nakon što mu pošaljete svoje originalne ideje za istraživanje i načine da dođete do novih saznanja u ekonomiji i on prihvati vašu temu istraživanja, možete započeti proces apliciranja na univerzitet. Takođe, postoje teme za istraživanje koje se na pojedinim univerzitetima već nude, pa možete razmotriti neku od njih. Programi koji su dostupni u ovoj oblasti su Economic Impact of Natural Disasters, Market Microstructure, Health Economics, Monetary economics and frictions, Experimental and behavioural economics, Environmental and resource economics itd.

Uslovi za upis doktorskih studija su završene master studije i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6.5 ili 7, sve u zavisnosti od odabranog univerziteta. Doktorske studije traju od 3 do 5 godine, a školarine se kreću od 26.000AUD godišnje.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.