Studiranje medicine u Australiji

Studiranje medicine u Australiji

Australijski univerziteti uživaju zasluženo visoku međunarodnu reputaciju za studije iz oblasti medicine. Pet australijskih univerziteta je rangirano među 50 najboljih u svetu, kada je ova naučna oblast u pitanju, a na vrhu liste nalaze se univerziteti u Sidneju, Melburnu i Kvinslendu.

Stručni programi (VET studije)

Australijski obrazovni sistem ne nudi stručne programe u oblasti medicine. Srodne studije na ovim obrazovnim nivoima možete pronaći u oblasti zdravstvene zaštite i medicinske nege na pojedinim TAFE institutima i privatnim koledžima.

Osnovne studije

Sistem obrazovanja lekara u Australiji sličan je tradicionalnom britanskom sistemu. Za profesionalnu karijeru doktora potrebno je da završite osnovne studije medicine i hirurgije, tj. stepen kvalifikacija koji je poznat pod nazivom MBBS (Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery). Ove studije podeljene su u dodiplomske (undergraduate – 5 ili 6 godina) i diplomske (graduate – 4 godine) koje ukupno mogu da traju do deset godina.

Određen broj univerziteta studentima pruža opciju i da ovaj prvi stepen studija završe u oblasti srodnih naučnih disciplina (zdravstvena zaštita, biologija, hemija), a na drugom stepenu da upišu medicinu.

Uslovi za upis osnovnih studija iz medicine su završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test. Većina univerziteta za upis na undergraduate programe traži i položen UMAT test (Undergraduate Medicine and Health Sciences Admission Test), a za graduate programe GAMSAT test (Graduate Australian Medical School Admissions Test). Pojedini univerziteti mogu zatražiti i intervju. Cena školarine kreće se od 35.000AUD na godišnjem nivou.

Master studije

Mnogi univerziteti u Australiji, pored ovog britanskog sistema, zadržali su i titulu doktora medicine (MD), analognu doktorskim studijama, koju su dodeljivali počasnim doktorima. Ali uvođenjem magistarskog stepena, pojedini univerziteti su zamenili svoje MBBS stepene sa postdiplomskim studijama, te se tako danas u okviru medicine u ponudi nalaze i ovi studijski programi.

Master studije su namenjene uglavnom studentima koji su završili osnovne studije iz medicine i pred sobom imaju dobro definisane karijere, tako da je vrlo mali broj programa dostupan studentima srodnih ili drugih naučnih disciplina. Studije traju obično 2 godine.

Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen IELTS test, a cene studija se kreću od 35.000AUD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Univerzitet u Melburnu bio je prvi koji je 2011. godine uveo doktorske studije, koje su relevantne drugim naučnim profesijama. Broj ovih programa u ponudi danas nije veliki, ali su svi fokusirani na istraživački rad, i traju uglavnom 4 godine.

Uslovi za upis su završene master studije, položen IELTS test, kao i izbor istraživačke teme i mentora. Cene školarine kreću se od 28.000AUD na godišnjem nivou.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.