Studiranje IT-a u Australiji

Studiranje IT-a u Australiji

IT industrija koja uvek raste, igra veoma važnu ulogu u modernom svetu. Svakodnevno koristimo tehnologije kao što su računari, pametni telefoni i tableti. Što je još važnije, informacione tehnologije su ključne za rad kompanija u mnogim različitim industrijama. To znači da su diplomci računarskih i informacionih tehnologija veoma cenjeni i imaju veliki broj mogućnosti za karijeru.

Svake godine mnogo internacionalnih studenata upisuje IT studije u Australiji. Australijska industrija informacionih i komunikacionih tehnologija raste, što vodi tome da se stalno stvaraju novi kursevi i specijalizacije, ali i otvaraju nova radna mesta. Kursevi i mogućnosti za zapošljavanje zavise od nivoa kvalifikacija koje steknete.

Stručni programi (VET studije)

Programi stručnog obrazovanja, koji su fokusirani na sticanje praktičnig veština, u IT-u dostupni su na nivou sertifikata, diploma i advanced diploma. Uopšteno govoreći, sertifikati nižeg nivoa I, II i III pružaju osnovne računarske veštine, dok certifikat IV, diplome i advanced diplome pripremaju studente za ulazak u specifične karijere u računarstvu i informacionim tehnologijama.

Lista specijalizacija u ovoj oblasti je veoma duga. Samo neki od programa koje možete upisati na australijskim koledžima su Computer Systems Engineering, Computer Systems Technology, Digital and Interactive Games, Information Technology Support, Information Technology Project Management, Networking, Programming, Software Development, Systems Administration, Systems Analysis and Design…

Uslovi za upis VET studija su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 5.5. Trajanje i cena kursa zavise od koledža i nivoa programa koje upišete, pa se vreme trajanja kreće od 6 meseci do 3 godine, a cena studijskih programa se, u zavisnosti od obrazovne institucije, kreće od 6.000 AUD godišnje.

Osnovne studije

Veliki broj programa osnovnih studija u oblasti IT-a pripremaju studente za različite uloge u ovoj oblasti. S obzirom na veliki izbor karijera u ovoj oblasti, postoji i veliki izbor programa koje je moguće upisati, a neki od njih su Artificial Intelligence, Database Programming, Games Design, Mobile Computing, Network Engineering, Software Development, Telecommunications i mnogi drugi.

Takođe, popularna opcija je dvojna diploma, koja je namenjena studentima koji se interesuju za IT, ali žele da steknu i druge veštine. Moguće je kombinovati IT sa biznisom i menadžmentom, inženjeringom i tehnologijom, prirodnim naukama i slično.

Uslovi za upis su završena srednja škola i položen IELTS test (obično sa prosečnom ocenom 6). Trajanje studija je od 3 do 4 godine, a školarine se kreću od 20.000AUD godišnje.

Master studije

Postdiplomske studije u IT-u su sve popularnije poslednjih godina. Upisuju ih oni koji žele da prošire već stečeno znanje i dobiju kvalifikacije za više pozicije. Specijalizacije koje je moguće upisati su, između ostalog, Cyber Security, Forensic Computing, Mobile Applications Development, Multimedia Studies…

I na master studijama je moguće opredeliti se za dvojne diplome i kombinovati IT sa biznisom i menadžmentom, inženjeringom.

Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen IELTS test (obično sa prosečnom ocenom 6.5). Trajanje mastera je najčešće do dve godine, a školarina se kreće od 22.000AUD godišnje.

Doktorske studije

Doktorske studije podrazumevaju samostalno istraživanja i doprinos celoj oblasti novim saznanjima i pristupima problemu. Pre svega potrebno je pronaći mentora,stručnjaka sa potrebnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti IT-a, koji će vam biti podrška kroz ceo proces istraživanja. Kada kontaktirate mentora i on iskaže interesovanje za vaše istraživanje, možete započeti proces upisa na doktorske studije.

Neke od tema istraživačkih radova na doktorskim studijama na univerzitetima u Australiji su: Adaptive Approaches for Predictive Modeling of Complex Multilayered Networks, Automatic Composition, Optimization and Adaptation of Multi-component Predictive Systems, Development of Robust and Scalable Hyperbox Based Machine Learning Algorithms, Multiple Spreading Processes in Real-World Dynamic Complex Networks, Computer Science...

Uslovi za upis su završene master studije i položen IELTS test (obično sa prosečnom ocenom 7). Trajanje doktorskih studija je od 3 do 5 godine, a školarine se kreću od 25.000AUD godišnje.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.