Studiranje jezika u Australiji

Studiranje jezika u Australiji

Poznavanjem stranih jezika stičete različite mogućnosti i prednosti za zapošljavanje i napredak u karijeri, naročito u multikulturalnoj sredini kao što je Australija. Obrazovni sistem Australije podstiče studente da uče i studiraju jezike, tako što univerziteti dodeljuju „jezički bonus“ kao dodatne poene onima koji poznaju jedan ili više stranih jezika, a isto tako i pojedini poslodavci u Australiji nagrađuju ove veštine sa određenim finansijskim dodatkom.

Studiranjem jezika u Australiji možete da razvijete karijere koje su specifične za ovu studijsku oblast, kao što su interpretacija, književna kritika i prevođenje, nastava, ili turizam i putovanje, ali vam ove studije mogu doneti prednost i u poslovima vezanim za diplomatiju, trgovinu, novinarstvo, nacionalnu bezbednost i strategiju i sl.

Najpopularniji jezici na australijskim univerzitetima su kineski (mandarinski), francuski, nemački, indonežanski, italijanski, japanski i španski; a od jezika sa našeg govornog područja zastupljen je jedino hrvatski, i to na jednom univerzitetu - Macquarie University u Sidneju.

Stručni programi (VET studije)

Sektor stručnog obrazovanja nudi veliki broj kurseva i stručnih programa za različite svetske jezike, uključujući arapski, španski, francuski, vijetnamski, japanski, italijanski itd. Ovi programi su u ponudi na TAFE institutima, kao i na pojedinim privatnim koledžima.

Kvalifikacije koje nude VET studije (Certificates I-IV, Diploma i Advanced Diploma) su fokusirane na praktičnu stranu učenja jezika. Niže kvalifikacije su pogodne za one koji žele da steknu osnovne jezičke veštine u poslovnoj komunikaciji, na primer; dok su Certificate IV i diplome programi koji su usmereni na razvoj karijere koja se odnosi na oblast jezika (nastavnik i sl.). Za zanimanje interpretatora ili prevodioca potrebno je završiti napredni nivo – Advanced Diploma.

Stručni programi traju od 6 meseci do 2 godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test, a cena studija se kreće od 6.500AUD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Osnovne studije iz oblasti jezika dostupne su na univerzitetima i na pojedinim privatnim koledžima. U ponudi se nalaze kako svi popularni jezici, tako i oni manje poznati i popularni.

Neki od glavnih smerova koje možete studirati u ovoj oblasti su: arapski, kineski, francuski, nemački, latinski, španski, aboridžinski jezici, lingvistika i prevođenje i interpretacija. Mnogi od ovih programa namenjeni su studentima koji već imaju jezičko predznanje, ali sve veći broj univerziteta prihvata i početnike, koji, pre nego se pridruže redovnim studijama, prvo prođu intenzivni kurs tokom prve godine ili za vreme letnjeg raspusta.

Na pojedinim studijskim programima se, pored jezika, proučava i književnost, istorija, kultura i ekonomija jezičkog govornog područja. Ove studije možete i da kombinujete kroz “double degree” sa nekim drugim studijskim oblastima, kao što su inženjerstvo, biznis i menadžment, ugostiteljstvo, turizam ili obrazovanje, što vam omogućava da steknete dvojnu diplomu.

Osnovne studije traju najmanje 3 godine. Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test, a cene se kreću od 18.000AUD na godišnjem nivou.

Master studije

Master studije u oblasti jezika u ponudi su na univerzitetima, kao i na pojedinim privatnim koledžima, i obuhvataju istraživačke programe i praktične (coursework) programe. Među praktičnim programima postoje smerovi za učenje i proučavanje jezika, za lingvistiku i srodne kulturne fenomene, i oni koji su namenjeni specijalizovanim profesijama, kao što su prevodioci i interpretatori.

Master studije traju jednu ili dve godine. Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen IELTS test, a cene se kreću od 20.000AUD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Doktorske studije su dostupne i za studijske oblasti jezika. Obuhvataju zaokružen istraživački rad vezan za određeni jezik, njegovu književnost, teoriju i kritiku, istoriju, kulturu i sl.

Doktorske studije traju najmanje 3 godine. Uslov za upis su završene master studije i položen IELTS test, kao i odabir teze i mentora. Cene studija se kreću od 14.000AUD na godišnjem nivou.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.