Studiranje biznisa i menadžmenta u Australiji

Studiranje biznisa i menadžmenta u Australiji

Oblast biznisa i menadžmenta je najveća u Australiji, kada se uzmu u obzir opcije studiranja, sa hiljadama kurseva koji postoje. Ovo je karijera koja je dinamična, raznovrsna, nudi brojne mogućnosti i stalno donosi nove izazove, pa je možda to i razlog što se veliki broj studenata opredeljuje upravo za ovu oblast.

Stručni programi (VET)

VET Studije, koje imaju fokus na praktične veštine, postoje na svim nivoima, a to su Certificate I - IV, Diploma i Advanced Diploma.

Kursevi bi se mogli podeliti u dve osnovne grupe.

  • U prvu spadaju opšti kursevi čiji je naziv obično “Business” ili “ Business Administration” i pružaju opšta znanja poslovnih principa, sa malo prostora za specijalizaciju.
  • Druga i popularnija grupa ima fokus na određenu oblast, veštine ili industriju. U tu grupu spadaju kursevi kao što su Community Sector management, Frontline management, International business, Logistics, Marketing, Purchasing, Retail Services, Accounting, Project Management...

VET studije mogu biti i polazna osnova za nastavak obrazovanja na visokim studijama, ukoliko želite šire, akademsko znanje i imate plan da posle završetka studija radite na ozbiljnijim menadžerskim pozicijama. Ukoliko završite nivo Diploma ili Advanced diploma na VET studijama, može vam se priznati 1 ili 1.5 godina na osnovnim studijama, pa je prednost ove opcije mogućnost da se na jeftiniji način stekne Bachelor diploma.

Uslovi za upis VET studija su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 5.5. Traju od 6 meseci do 2.5 godine, a školarine se kreću od 6.0000AUD na godišnjem nivou na privatnim koledžima i od 11,000AUD na državnim TAFE institutima i univerzitetima.

Osnovne studije

Pre nego što se opredelite za konkretan program, potrebno je detaljno istraživanje. Proverite šta sve uključuje i koje predmete ćete slušati, kako biste bili sigurni da odgovara vašim potrebama. Samo neki od kurseva koje možete upisati na nivou osnovnih studija su: Business logistics, E-business, Finance, Humane resource management, International business, Marketing, Management...

Neki univerziteti nude dualne diplome, pa se diploma biznisa može kombinovati sa drugim oblastima, kao što su IT, inženjering, umetnost, dizajn, zdravstvo, društvene nauke...

Uslovi za upis osnovnih studija su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6. Studije traju od 3 do 4 godine, a pojedini programi dualne diplome mogu trajati i do 5 godina. Osnovne studije nude i koledži i univerziteti, pa su školarine na koledžima nešto jeftinije i kreću se od 15.000AUD, dok se na univerzitetima kreću od 20.000AUD.

Master studije

Master studije upisuju oni koji žele da unaprede svoje veštine, prošire znanja i steknu mogućnosti za dalji razvoj karijere. Ipak, one su dobra opcija i za one koji već imaju radno iskustvo, a žele da se usavrše i steknu dodatne veštine kako bi obezbedili dalje napredovanje u poslu.

Takođe, postoji Master by Research, za koji se studenti ove oblasti ređe opredeljuju. On je namenjen onim studentima koji žele da sprovedu istraživanja, kako bi našli odgovore i rešili određene probleme sa kojima se susreće ova oblast.

Neki od programa koje je moguće upisati su Business Administration, Project Management, Business administration (Hospitality and tourism Specialization), Business Administration (Logistics and Supply Chain Management Specialization), Human recource Management, International Business...

Uslovi za master studije su završene osnovne studije i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6.5. Traju od 1 do 2 godine, a školarine se kreću od 20.000AUD godišnje.

Doktorske studije

Doktorske studije možete upisati u biznisu, gde ćete proučavati čitavu oblast, ali se možete opredeliti i za neko uže istraživanje u oblasti menadžmenta, marketinga...

Na većini univerziteta postoje programi koji se mogu upisati, kao i mentori koji već učestvuju u menjanju i oblikovanju ovih oblasti. Međutim, potrebno je da sami date predlog teme za istraživanje i zainteresujete mentora, a nakon toga aplicirate za univerzitet.

Uslov za upis doktorskih studija su završene master studije i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 7. Traju od 3 do 4 godine, a školarine se kreću od 25.000AUD godišnje.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.