Studiranje poljoprivrede u Australiji

Studiranje poljoprivrede u Australiji

Poljoprivredni sektor u Australiji je veoma razvijen, što ovu zemlju čini odličnom destinacijom za studiranje poljoprivrednih i srodnih nauka. Pet australijskih univerziteta rangirano je među 50 najboljih u svetu za studije poljoprivrede.

Ove studije nude kvalifikacije i znanja u različitim oblastima poljoprivrede, ratarstva, stočarstva, mlekarstva, šumarstva, vodoprivrede, hortikulture, vinogradarstva, a obuhvataju i proučavanje i primenu veština srodnih naučnih oblasti kao što su biznis i menadžment, IT, ekonomija i marketing.

Zbog klimatskih promena i drugih globalnih problema koji mogu da ugroze proizvodnju hrane, poljoprivreda i upravljanje zemljištem postaju studije budućnosti. Od 2015. godine australijska vlada uvela je nove nacionalne standarde za studije u oblasti poljoprivrede, čime je ojačala obrazovanje u ovom sektoru i osigurala da studenti dobiju veštine i znanje koji su potrebni savremenom dobu i realnim problemima.

Stručni programi (VET studije)

Sektor stručnog obrazovanja u Australiji nudi praktične kurseve za sve oblasti poljoprivrede i za sve nivoe kvalifikacija (od sertifikata do naprednih nivoa). Završene kvalifikacije omogućavaju vam zaposlenje u primarnim industrijama, kao što su tehnologija stočarske proizvodnje, proizvodnja mleka, šumarstvo i tehnologija prerade šumskih proizvoda, hortikultura, navodnjavanje, prerada morskih plodova, proizvodnja vune i vinogradarstvo.

Stručni programi su u ponudi na TAFE institutima i na pojedinim privatnim koledžima širom Australije. Mnoge od ovih institucija nalaze se u regionalnim oblastima karakterističnim za određenu poljoprivrednu industriju, te zahvaljujući svom okruženju studentima mogu da pruže odličnu praksu i iskustvo, što im može znatno olakšati zaposlenje ili prohodnost na akademske studije.

Uslovi za upis VET studija su završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test. U zavisnosti od nivoa, stručni programi traju od 6 meseci do 2 godine, a cene školarine kreću se od 7.000AUD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Neki od glavnih smerova za studije poljoprivrede u Australiji su: agrobiznis, agronomija, genetika životinja, ratarstvo, hortikultura, ali i nauka o gajenju biljaka (Plant sciences), konjarstvo, menadžment u ribarstvu, tropska poljoprivreda, vunarstvo, vinogradarstvo, šumarstvo, ali i uzgoj pojedinačnog drveća i žbunastih biljaka (Arboriculture).

U zavisnosti od specijalizacija, studije poljoprivrede mogu biti orijentisane na praktične kurseve sa fokusom na biznis i upravljanje različitim poljoprivrednim podsektorima (upravljanje ruralnim područjima, upravljanje šumama i sl.), ili na kurseve sa fokusom na nauci (genetika bilja, genetika životinja). U oba slučaja studije nude praktične vežbe i praksu na terenu, a pojedine ustanove mogu se pohvaliti i različitim objektima koji simuliraju realno okruženje (farme, vinogradi, klanice...).

Osnovne studije nude univerziteti, a uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test. Osnovne studije traju najmanje 3 godine, a cene se kreću od 15.000AUD na godišnjem nivou.

Master studije

Master studije iz oblasti poljoprivrede dostupne su studentima koji su se već školovali u relevantnoj oblasti i veoma mali broj ustanova nudi programe za one koji sa ovom naukom nisu imali dodira.

Postoje dve vrste master programa: praktični (coursework) i istraživački. Isto kao osnovne studije, ovi programi pokrivaju sve specijalizacije iz oblasti poljoprivrede, a mogu biti fokusirani na naučnom istraživanju ili na menadžmentu.

Postdiplomske studije su u ponudi na univerzitetima, a uslovi za upis su završene osnovne studije i položen IELTS test. Master studije traju jednu ili dve godine, a cene se kreću od 20.000AUD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Procenat studenata poljoprivrednih studija koji pohađaju istraživačke postdiplomske programe u Australiji iznosi preko 70%. Zbog velikog broja studenata i savremenih tema, popularnih na globalnom nivou, u ponudi su raznolike oblasti istraživanja. Neke od glavnih istraživačkih tema su GMO proizvodnja i rastući troškovi proizvodnje hrane. Takva istraživanja zahtevaju konstantne inovacije u poljoprivredi, koje australijska vlada uspešno prati.

Uslovi za upis na doktorske studije su završene master studije i položen IELTS test, kao i izbor istraživačke teme i mentora, a pojedini programi mogu zahtevati i radno iskustvo u ovoj oblasti. Studije traju uglavnom 3 godine, a cene se kreću od 20.000AUD na godišnjem nivou.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.