Studiranje inženjerstva u Australiji

Studiranje inženjerstva u Australiji

Inženjering je deo tehnologije i nauke koji se fokusira na izgradnju, dizajn motora, mašina, struktura i električnih sistema. Ukoliko ste zainteresovani za prirodne nauke i tehnologiju, ovo je odlična opcija studiranja za vas. Inženjering je takođe veoma široka oblast. Postoji mnogo podgrupa inženjeringa koji čine ovu disciplinu. Inženjeri mogu raditi u karijeri od elektro inženjere do astronauta.

Postoje tri glavna područja inžinjeringa gde većina univerziteta nudi inženjersku diplomu. Te tri glavne discipline su: građevinski inženjering, elektro inženjerstvo i mašinski inženjering.

Ponuda poslova za inženjere je prilično velika u celom svetu, pa tako i u Australiji, gde se različite vrste inženjera nalaze na listi deficitarnih zanimanja. Postoji veliki broj specijalizacija u ovoj oblasti za koju se možete opredeliti, a australijski univerziteti nude vrhunsko obrazovanje za svaku od njih.

Stručni programi (VET studije)

Stručni programi se fokusiraju na praktične veštine i sticanje konkretnih znanja. Postoji ponuda velikog broja kurseva na VET studijama, za sve nivoe: Certificate I - IV, Diploma i Advanced Diploma. Međutim, kursevi na nivou sertifikati mogu pretpostavljati da već imate potrebno znanje iz matematike i prirodnih nauka. Sa završenim stručnim studijama imaćete stečena praktična znanja u ovoj oblasti, pa ćete uglavnom moći da obavljate pomoćne pozicije. Međutim, možete nastaviti studiranje na nekom od univerziteta i tako steći šire teorijsko znanje i više mogućnosti za napredovanje i usavršavanje u ovoj oblasti. Neki od kurseva koje možete upisati na VET studijama su Advanced Diploma of Civil and Structural Engineering, Electronics and Communications Engineering, Engineering Technology, Marine Engineering...

Uslovi za upis ovih studija su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 5.5. Državni koledži u Australiji (TAFE instituti) i univerziteti imaju najveću ponudu programa iz ove oblasti, ali postoje i određeni privatni koledži koji su specijalizovani za programe iz oblasti inženjeringa. Studijski programi traju od 1 do 2 godine, a školarine se kreću od 8.000AUD godišnje.

Osnovne studije

Sticanje Bachelor diplome je obično prva akademska diploma koja se postiže za studije u jednoj od inženjerskih nauka. Većina univerziteta nude različitih specijalizacija koje se biraju nakon početka osnovnih studija. Neki od oblasti koje možete upisati na osnovnim studijama su Aerospace, Civil, Chemical, Computer Systems, Electrical, Electronics, Environmental, Mechanical, Mechatronic ili Mining Engineering.

Postoji i opcija dualnih diploma, pa studenti često kombinuju inženjerstvo sa tehnologijom, menadžmentom, dizajnom.

Uslovi za upis osnovnih studija su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6. Ove studije traju od 3 do 4 godine, a školarine se kreću od 20.000AUD godišnje. Osnovne studije generalno se nude na državnim koledžima (gde su cene malo niže), ali je najveća ponuda na univerzitetima.

Master studije

Master studije u inženjerstvu su za one koji žele da izuče dodatne specijalizacije u ovoj oblasti, unaprede postojeća znanja ili za one koji su ranije studirali nešto drugo (ali na neki način povezano sa inženjerstvomi) i žele da uđu u profesiju. Takođe, postoji opcija Master by Research, gde istraživačkim radom doprinosite znanjima u ovoj oblasti. Neki od kurseva koje možete upisati su Electrical Engineering, Structures and Forensics, Electrical Power, Mechanical Engineering, Advanced Engineering - Renewable and sustainable Energy Engineering...

Uslovi za upis master studija su završene osnovne studije i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6,5. Ove studije traju od 1 do 2 godine, a školarine se kreću od 22.000AUD godišnje. Master studije se uglavnom nude na australijskim univerzitetima.

Doktorske studije

Sa velikim brojem specijalizacija u inženjerstvu, dolazi i veliki broj tema koje možete izučavati na svojim doktorskim studijama. Potrebno je da plan svog istraživanja pošaljete doktoru nauka u ovoj oblasti u Australiji, tj. vašem potencijalnom mentoru, i ukoliko on odluči da je značajno raditi takvo istraživanje i pristane da bude vaš mentor, možete aplicirati na univerzitetu. Neke od tema koje su trenutno aktuelne su Bioelectronics, Electical/Electronical Engineering, Aerospace Engineering, Mechanical Engineering.

Uslovi za upis doktorskih studija su završene master studije, odobrena tema istraživanja od strane mentora i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6.5. Na određenim univerzitetima i za određene oblasti studiranja može da se zahteva i 7 na IELTS testu. Doktorske studije iz oblasti inženjeringa traju od 3 do 5 godine, a školarine se kreću od 26.000AUD godišnje.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Registracija inženjera u Australiji

Institucija zadužena za registraciju inženjera u Australiji je Engineers Australia (www.engineersaustralia.org.au).

Postoji pet različitih strimova registracije inženjera, sve u zavisnosti da li ste studirali prethodno u Australiji ili zemlja gde ste stekli diplomu ima potpisane posebne medjunarodne sporazume za ove profesije.

Da biste se registrovali kao inženjer potrebno je da imate i položen IELTS test sa minimalnom ocenom 6. TOEFL i PTE su takodje testovi koji Engineers Australija prihvata za registraciju. Da biste bili registrovani inženjer u Australiji, morate završiti studije u trajanju od 4 godine (jedna godina je dodatno obrazovanje za registraciju). Na taj način dobijate potvrdu od strane Engineers Australia i možete da se specijalizujete u velikom broju oblasti.

Engineers Australia je potpisnik sva tri sporazuma za inženjerske profesije, pa kada se registrujete kod njih Vaša diploma će biti priznata i moći ćete da radite u veliki broj zemalja širom sveta.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.