Studiranje psihologije u Australiji

Studiranje psihologije u Australiji

Psihologija je proučavanje ljudskog uma i ponašanja i to je višestruka disciplina koja obuhvata mnoge podoblasti kao što su ljudski razvoj, sport, zdravlje, kliničko, socijalno ponašanje i kognitivni procesi. Ako vas zanima rad sa ljudima i istraživanje njihovih misli, osećanja i ponašanja, karijera u psihologiji je sjajan izbor.

Postoji mnogo specijalizacija u oblasti psihologije, ali bez obzira na to koji put ćete izabrati, primenjivaćete svoje stručno znanje za procenu, dijagnozu, prevenciju i lečenje psiholoških problema.

Kvalifikovani psiholozi su veoma traženi u Australiji i svoje sposobnosti mogu iskazati u različitim oblastima. Tražnja za psiholozima postoji u konsultantskim firmama, firmama za istraživanje tržišta, marketinškim agencijama, na univerzitetima, školama, bolnicama, sudu, policiji itd.

Stručni programi (VET studije)

Na nivou stručnih programa iz oblasti psihologije nude se programi kao što su Diploma of Counseling, Diploma of Psychology, ali ponuda nije velika, jer je psihologija univerzitetska oblast studiranja, pa se uglavnom studije iz ove oblasti nude na nivou osnovnih, master i doktorskih studija.

Osnovne studije 

Osnovne studije su uvod u Vašu karijeru psihologa i osnovne studije iz oblasti psihologije obično traju 4 godine. Ove studije u Australiji uključuju sticanje teorijskog znanja gde ćete naučiti osnove o psihologiji, ali takođe uključuju i sticanje praktičnih veština.

Osnovne studije iz oblasti psihologije mogu se izučavati kao deo Bachelor of Arts programa, gde ste kao obavezni predmet izabrali psihologiju ili kao specijalističke studije, kao što je program Bachelor of Psychology gde se pripremate za karijeru psihologa i gde studenti nastavljaju na postdiplomskim studijama iz ove oblasti.

Kada birate osnovne studije iz oblasti psihologije obratite pažnju da su akreditovane od strane APAC-a (Australian Psychology Accreditation Council). Da biste bili registrovani psiholog, potrebno je da nastavite sa obrazovanjem u ovoj oblasti i upišete postdiplomske studije.

Uslovi za upis su završena srednja škola i položen IELTS test (obično sa prosečnom ocenom 6.5). Školarine za osnovne studije se kreću od 22.000AUD godišnje.

Master studije

Na postdiplomskim studijama nadograđuju se znanja koja su stečena na osnovnim studijama i stiče se mogućnost da postanete registrovani psiholog.

Akreditovane postdiplomske diplome u oblasti psihologije, mogu biti stečene upisom na master studije (koje obično traju 2 godine), a možete da upišete kombinaciju master i doktorskih studija (koje traju od 4 do 4.5 godine). Svaka opcija uključuje predavanja, istraživački rad i nadgledanje od strane stručnjaka i mentora.

U Australiji, postdiplomske studije obuhvataju izučavanje sledećih oblasti: Clinical Neuropsychology, Clinical Psychology, Community Psychology, Counselling Psychology, Educational and Developmental Psychology, Forensic Psychology, Health Psychology, Organizational Psychology and Sport, Exercise Psychology itd.

Uslovi su završene osnovne studije (priznate od strane APAC-a) i položen IELTS test (ocena zavisi od univerziteta i vrste postdiplomskih studija koje upisujete, ali najčešće se traži ocena 7).

Školarine za master studije se kreću od 25.000AUD.

Doktorske studije

Sticanje diplome doktorskih studija je najviši stepen obrazovanja koji možete da steknete u Australiji iz ove oblasti. Ako ste zainteresovani za karijeru u akademskim ustanovama, za istraživački rad ili želite da radite kao licencirani savetnik i klinički psiholog, doktorske studije su prava opcija za vas.

Školarina se kreće od 26,000AUD na godišnjem nivou.

Kurs engleskog jezika 

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.