Studiranje ekologije i zaštite životne sredine u Australiji

Studiranje ekologije i zaštite životne sredine u Australiji

Zbog globalno aktuelnih ekoloških problema koji dominiraju današnjom svetskom politikom, ekologija je postala popularna studijska disciplina.

Australija je jedna od zemalja koja poklanja veliku pažnju zaštiti i očuvanju životne sredine, a naročito finansiranju istraživačkih projekata u toj oblasti. Iz tog razloga australijski obrazovni sistem pruža raznolik izbor stručnih i studijskih programa iz oblasti ekologije.

Isto tako, ekologiji srodne studijske specijalizacije možete pronaći i u oblastima kao što su arhitektura (pejzažna arhitektura, dizajn životne sredine), poljoprivreda, biznis i menadžment, obrazovanje, inženjerstvo i tehnologija, društvene nauke, sport i rekreacija i sl.

Stručni programi (VET studije)

Australijski sektor stručnog obrazovanja (VET studije) iz ovih oblasti, kroz sve nivoe stručnih kvalifikacija, nude izbor stručnih programa koji studentima pružaju i praktične veštine i teorijsko znanje.

Jedan od opštih programa jeste očuvanje i upravljanje zemljištem, a u okviru toga postoje različite specijalizacije, kao što su očuvanje i upravljanje autohtonim zemljištem, parkovima, divljinama, prirodnim resursima, upravljanje štetočinama, korovom i sl. Ove veštine i kompetencije neophodne su različitim industrijskim sektorima u oblasti zaštite životne sredine.

VET studije iz ekologije su u ponudi na TAFE institutima i pojedinim privatnim koledžima. Mogu da budu uvod u osnovne studije iz iste oblasti, a u nekim slučajevima studentima se mogu i priznati pojedini ispiti pri upisu na univerzitet.

Uslovi za upis stručnih programa su završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test. Programi traju od 6 meseci do 2 godine, a cene se kreću od 6.500AUD na godišnjem nivou.

Osnovne studije

Neki od glavnih smerova koje možete studirati iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine su: nauka o atmosferi, nauka o životnoj sredini, zaštita i upravljanje zemljištem, pomorske studije, održivo upravljanje resursima, toksikologija, biologija i zaštita divljine, parkovi, rekreacija i nasleđe, ekologija i sl.

Pored ovih opštih smerova postoje različite specijalizacije koje mogu da dovedu do različitih budućih karijera. S obzirom na to da je ljudski uticaj na životnu sredinu veliki, stručnjaci iz oblasti ekologije i održivosti razvoja postaju popularni u različitim oblastima profesija, od upravljanja nacionalnim parkovima, obalnim područjem, do eko-dizajna i rehabilitacije rudnika.

Osnovne studije iz oblasti ekologije u ponudi su na većini univerziteta. Uslov za upis su završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test. Studije traju najmanje 3 godine, a cene se kreću od 20.000AUD na godišnjem nivou.

Master studije

Postdiplomske studije iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine nudi veliki broj australijskih univerziteta i pojedini privatni koledži. Namenjene su studentima koji su završili osnovne studije iz ove oblasti, onima koji već rade u ovom području nauke, ali i studentima drugih studijskih oblasti koji svoje znanje žele da prošire na nove specijalizacije.

Master studije iz ove oblasti fokusirane su, u zavisnosti od programa, na teoriju ili praksu. Studije traju jednu ili dve godine, uslovi za upis su završene osnovne studije i položen IELTS test, a cene školarine se kreću od 22.000AUD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Australijska vlada i univerziteti ulažu značajna sredstva u istraživačke radove i projekte iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Istraživački programi na doktorskim studijama pokrivaju sva važna ekološka pitanja među kojima su nedostatak vode, klimatske promene i sl. Mnogi univerziteti koriste obližnje prirodne resurse za svoje istraživačke studije, na primer u oblasti izučavanja morske ekologije ili tropske ekologije, što studentima pruža jedinstvene mogućnosti za njihov naučno-istraživački rad.

Uslovi za upis doktorskih studija su završene master studije i položen IELTS test, kao i izbor istraživačke teze i mentora. Studije traju obično 3 godine, a cene se kreću od 20.000AUD na goišnjem nivou.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.