Studiranje sporta i rekreacije u Australiji

Studiranje sporta i rekreacije u Australiji

Australija postaje popularna destinacija za studiranje sporta. Njihovoj odličnoj međunarodnoj reputaciji doprinosi i to što je svakodnevni život u ovoj zemlji prožet sportom, rekreacijom i outdoor aktivnostima.

Poslednjih godina obrazovne institucije su kreirale veliki broj novih kurseva i studijskih programa iz oblasti sporta i rekreacije, kao što su sportska medicina, sportski menadžment, rekreacije na otvorenom i slično, zbog čega je industrija sporta u Australiji zabeležila znatan porast.

Stručni programi (VET studije)

Sektor stručnog obrazovanja u Australiji (VET studije) nudi širok opseg stručnih programa i specijalizacija u oblasti sporta i rekreacije. Ovi programi su fokusirani na praktične veštine u sportu, i obuhvataju niže kvalifikacije (Certificates I-III) i više (Diploma i Advanced Diploma).

Kroz VET studije možete se obučiti za praktične i specijalizovane profesije, kao što su fitnes instruktor, joga instruktor, džokej, trener trkačkih konja i sl. Stručne studije su u ponudi na TAFE institutima i na privatnim sportskim koledžima (Registered Training Organisations –RTOs).

Većina stručnih programa iz oblasti sporta ne zahteva posebne uslove za upis, naročito ne za niže kvalifikacije. Uglavnom je potrebno da studenti imaju završenu srednju školu i položen IELTS test sa ocenom 5.5. Određeni uslovi za upis mogu se tražiti za Advanced diplomu, a za pojedine kurseve je nakon upisa neophodno zaposlenje u toj oblasti.

VET studije traju od 4 meseca do 2 godine, a cene se kreću od 3.000AUD za ceo program.

Osnovne studije

Australijski univerziteti i pojedini privatni koledži pružaju akademske i praktične studijske programe koji pokrivaju sve aspekte sporta kao nauke.

Neki od glavnih smerova koje možete studirati su: sportska medicina, sportski menadžment, sport kao nauka, biomehanika, rehabilitacija, rekreacija na otvorenom, ili studije vezane za slobodno vreme (Leisure studies), za ljudske pokrete (Human movement) ili za trenere (Sports coaching). Izborom određenih specijalizacija možete postati stručnjak za fizičku kulturu, lični fitnes trener, sportski nutricionista i sl., a nakon diplomiranja posao možete naći u elitnim sportskim klubovima, sportskim organizacijama, ili započeti svoj biznis.

Uslovi za upis studija iz oblasti sporta i rekreacije su završeno srednje obrazovanje, položen IELTS test, a za pojedine smerove posebno nadareni studenti mogu imati prednost. Osnovne studije traju najmanje 3 godine, a cena školarine se kreće od 18.000AUD na godišnjem nivou.

Master studije

Za postdisplomske studije u oblasti sporta i rekreacije postoji mala ponuda, ali su programi visoko specijalizovani, najčešće u oblasti sportskog treniranja, sportskog menadžmenta i nauke o sportu. Master studije su u ponudi na univerzitetima i pojedinim privatnim koledžima.

Master studije namenjene su studentima koji žele da dopune i prošire već stečeno znanje na osnovnim studijama iz ove oblasti, ali i onima koji su studirali srodne studijske oblasti, kako bi stekli novu specijalizaciju ili zanimanje. Većina master programa iz oblasti sporta je praktičnog tipa (coursework), a samo manji broj istraživačkog.

Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen IELTS test. Master studije traju jednu ili dve godine, a cene se kreću od 24.000AUD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Doktorske studije su u ponudi i iz oblasti sporta, ali je broj programa i ponuda manji u odnosu na druge studijske oblasti. Od ukupnog broja postdiplomskih studenata iz ove oblasti, studenti istraživačkih programa čine samo 40%. U ponudi su programi vezani za nauku o sportu, rehabilitaciju, ali i uopšte za sport i rekreaciju.

Uslovi za upis doktorskih studija su završene master studije, položen IELTS test i odabrana teza i mentor. Studije traju najmanje 3 godine, a cene se kreću od 30.000AUD na godišnjem nivou.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.