Studiranje prava i kriminologije u Australiji

Studiranje prava i kriminologije u Australiji

Pravo i paralegalne studije su dve posebne studijske oblasti u obrazovnom sistemu Australije, ali veoma bliske i srodne.

Studije prava školuju studente za buduće pravnike, advokate (lawyer) i sudije, kao najvišu instancu u hijerarhiji pravnog sistema, dok paralegalne studije pripremaju studente za sva ona zanimanja koja su u pravnom sistemu srodna ovim prvim, ili im asistiraju. Paralegalne studije obuhvataju forenziku, kriminologiju, policijski smer, pravnu administraciju, advokaturu (advocacy)1 i slično.

Stručni programi (VET studije)

Pravo i kriminologija se ne nalaze u ponudi stručnog sektora za obrazovanje i obuku u Australiji, za razliku od drugih srodnih studijskih oblasti koje pripadaju paralegalnim studijama.

Osnovne studije

Pravne studije su u poslednje vreme veoma popularne među studentima u Australiji, jer nude obrazovanje primenljivo na širok spektar poslova i različitih karijera. U tom smislu mnogi univerziteti nude “dvojne diplome” (double degree), koje obično traju 5 godina, gde prava možete kombinovati sa biznisom, medicinom, ekonomijom i svim drugim studijskim oblastima.

Studije prava su zahtevne i traže vašu posvećenost i predan rad u proučavanju zakona. Sa druge strane studije kriminologije, isto kao i forenzike, iako lakše od prava, u poslednje vreme su podigle nivo težine studiranja zbog novih predmeta i potreba vezanih za odbranu i terorizam. Kriminologija uživa veliku popularnost među studentima u Australiji.

Pravne studije su u ponudi samo na univerzitetima, a kriminologija na univerzitetima i pojedinim privatnim koledžima. Osnovne studije traju najmanje 3 godine.

Uslovi za upis su završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test, a cena školarine kreće se od 15.000AUD na godišnjem nivou.

Master studije

Iz oblasti prava postoji niz master programa koji uglavnom nude praktičnu obuku za studente koji su završili prava, a kojim stiču praksu i veštine neophodne za posao u struci; kao i niz teorijskih programa namenjenih studentima sa drugih studijskih oblasti.

I u oblasti kriminologije, master programi koji se nude uglavnom su praktičnog (coursework) tipa, te ljudima koji već rade u ovoj branši omogućavaju napredak u karijeri.

Master studije traju jednu ili dve godine. Uslovi za upis su završene osnovne studije i položen IELTS test, a cene se kreću od 20.000AUD na godišnjem nivou.

Doktorske studije

Među studentima koji su stekli diplomu u drugim studijskim oblastima a žele da se kvalifikuju kao pravni stručnjaci, sve popularniji (ali još uvek u manjini) su postdiplomski programi pod nazivom “juris doctor”. Isto tako, doktorske studije namenjene su i pravnicima koji svojoj profesiji žele da dodaju specijalističku ekspertizu iz drugih oblasti, kao što je zaštita životne sredine (posebno popularna u poslednje vreme), korporativno pravo, medijski zakoni i sl.

U oblasti kriminologije postoji mali i ograničen broj istraživačkih postdiplomskih programa.

Doktorske studije traju uglavnom 3 godine. Uslovi za upis su završene master studije i položen IELTS test, kao i izbor istraživačke teme i mentora. Cene se kreću od 14.000AUD na godišnjem nivou.

Kurs engleskog jezika

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.