Studiranje obrazovanja u Australiji

Studiranje obrazovanja u Australiji

Obrazovanje je jedna od industrija u Australiji koja najviše zapošljava, pa zbog konstantne potrebe za kvalitetnim radnicima, šanse za zaposlenje mogu biti veće. Međutim, pre nego što se opredelite za ovu profesiju bitno je da znate koliko je važna, s obzirom da učestvujete u formiranju učenika, pa imate veoma visok stepen odgovornosti.

Ukoliko nalazite zadovoljstvo u tome da pomažete drugima da uče i da se razvijaju, ova oblast studiranja je prava opcija za vas.

VET studije

Na nivou stručnih (VET) studija postoje kursevi koji pripremaju studente za visoko obrazovanje, ukoliko im fali znanja koje se tiču jezika, matematike, literature... Nazivaju se pripremni kursevi i neki od njih su Adult tertiary preparation, Education Studies itd.

Druga vrsta kurseva na ovom nivou se naziva „trening kursevi“, gde zapravo možete raditi kao edukatori, ali i kao pomoćnik u obrazovanju. Kursevi koji postoje su Education support, Teacher assistant, training and assessment, Early Chilhood Education and Care...

Uslovi za upis VET studija su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 5.5. Traju od 6 meseci do 2 godine, a školarine se kreću od 6.000AUD na godišnjem nivou.

Osnovne studije 

S obzirom na visoku tražnju za radnicima u ovoj oblasti koja postoji u Australiji, nudi se veliki broj programa koji se mogu upisati. Programi se koncentrišu na određenu grupu učenika, kojima biste predavali (rano detinjstvo, osnovna škola...), određeni predmet (Engleski, IT...) ili određen način predavanja (specijalno obrazovanje).

Kako bi bila sigurna da dobija kvalitetne pedagoge, australijska vlada zahteva od studenata da polažu testove iz matematike i gramatike pre diplomiranja. Kursevi su veoma raznovrsni i nude mnogo različitih specijalizacija, a neki od njih su Aboriginal Education, Adult Education, Careers education, Early Childhood Education, Outdoor Education, Special Education...

Uslovi za upis osnovnih studija su završena srednja škola i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 6.5 za Bachelor of Education, a za Bachelor of Teaching je obično potrebna prosečna ocena 7 i ocena 7.5 na delovima listening i speaking. Traju od 3 do 4 godine, a školarine se kreću od 20.000AUD godišnje.

Master studije

Master studije u oblasti obrazovanja su prilika da steknete pedagoške veštine za predavanje i dobijete potvrdu da ste registrovani predavač od relevantnog tela. Možete upisati master u obrazovanju i ako ste prethodno studirali nešto drugo kako biste mogli da na različitim ustanovama predajete oblast koju ste na osnovnim studijama izučavali. Iako manje nego na osnovnim studijama, i na ovom nivou postoji veliki broj programa koji se nude, a neki od njih su Master of Teaching, Master of Education, Master of Learning and Teaching…

Uslovi za upis master studija su završene osnovne studije i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 7.5 ili 8 (u zavisnosti od univerziteta). Kako je obrazovanje specifična oblast, uslovi koji se tiču poznavanja engleskog jezika su strožiji. Traju od 1 do 2 godine, a školarine se kreću od 23.000AUD godišnje.

Doktorske studije

Doktorske studije u oblasti obrazovanja su prilika da bolje izučite ovu oblast, pedagoške pristupe i nađete nove, uspešnije načine i metode edukacije. Ono što je najbitnije je da imate nove i orginalne ideje kojima ćete doprineti celokupnoj oblasti i da tim idejama zainteresujete mentora, koji će imati bitnu ulogu tokom celih vaših studija. To je doktor nauka sa iskustvom u obrazovanju, koji će vas usmeravati i savetovati kroz ceo proces. Kada pronađete odgovarajućeg mentora i na osnovu predloga istraživanja i ideja dobijete njegovo interesovanje, možete krenuti sa aplikacijom na univerzitetu.

Uslovi za doktorske studije su završene master studije i položen IELTS test sa prosečnom ocenom 7.5, a na delovima speaking i listening tražena ocena je 8. Ne smete imati nižu ocenu od 7 na delovima reading i writing. Traju od 3 do 4 godine, a školarine se kreću od 25.000AUD godišnje.

Kurs engleskog jezika 

Ukoliko ne dobijete potrebnu ocenu na IELTS testu, bez obzira koji studijski program ili stepen obrazovanja želite da upišete, možete da odaberete paket, jer vam obrazovne institucije nude mogućnost da upišete kurs engleskog jezika pre glavnog programa kako bi nadoknadili IELTS test.

Broj nedelja kursa engleskog jezika zavisi od ocene od ocene na IELTS testu i koliko vam nedostaje do tražene ocene za upis, i obično za svaku polovinu boda koja vam nedostaje, obrazovna institucija daje 10 nedelja kursa engleskog jezika.

Registrovanje profesora u Australiji

Da biste bili registrovani profesor u Australiji, potrebno je da završite master studije ili Graduate Diploma of Education, što je takođe vrsta postdiplomskih studija.

Pored toga, potrebno je da se ispune i drugi uslovi koji se tiču praktičnog iskustva, karaktera, ali i znanja engleskog jezika, ukoliko želite da se registrujete, a niste sticali obrazovanje u Australiji.

Potrebna Vam je pomoć?

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Australiji.